Move United logo. Et bølget m der varierer i farve fra lyseblå i venstre side til mørkegrøn i højre side. Tryk for at komme til forsiden
Om os
2 kvinder iført henholdvis blind og guide veste, smiler, griner og holder hinanden på skuldrene på Østerbro Stadion

3 råd til den gode løbetur

Få mest ud af løbeturen som både frivillig guide og blind løber med Move United

Din Move United-løbetur skal være positiv og motiverende - både som blind og som seende. Derfor har vi samlet 3 gode råd (plus et bonus-råd) for at gøre Move United-oplevelsen nem og tryg for dig.

De 3 skarpe råd

Move Uniteds superløber, Kamilla, som selv er synshandicappet har samlet sin Top 3 af gode råd til dig, hvis du er ny løber eller guide. Få et overblik over de tre skarpe råd, og længere nede kan du læse uddybende om hvert enkelt.

1 - Stil spørgsmål, og fortæl om dine præferencer

Et synshandicap er ikke et tabu, så du må gerne spørge ind. Som blind eller svagsynet er det vigtigt, at du er ærlig omkring, hvad der skal til, før du føler dig tryg.

2 - Find den rigtige teknik

Tal om, hvilken måde I skal løbe på. Der findes overordnet tre forskellige teknikker: 1) Løb ved siden af hinanden med en elastisk imellem jer 2) Løb ved siden af hinanden uden elastik 3) Den seende løber foran den synshandicappede.

3 - Kommuniker kort og præcist

Som guide er det vigtigt, at du giver korte og præcise kommandoer, når I løber. Eksempelvis: “Blødt sving til venstre” eller “Kant op”. Det er nemmest at navigere efter som blind

Uddybende om top 3

For at skabe trygge rammer om løbeturen, opfordrer vi dig til at stille spørgsmål til de ting, du er i tvivl om, og vi opfordrer dig som synshandicappet ligeledes til at fortælle, hvad du gerne vil have din guide til at hjælpe dig med.

Hvis du som guide ikke har løbet med en synshandicappet før, skal du ikke være bange for at stille spørgsmål. Det er relevant for at kunne hjælpe, og du kan eksempelvis stille spørgsmål som:

  • Hvor meget ser du? Og hvordan påvirker det dit løb?
  • Hvad har du behov for, når vi løber?
  • Hvilke forventninger har du til mig?

Det er en god idé at tale sammen og afstemme jeres forventninger, inden I går i gang, og det er også en god idé at starte ud langsomt. I kan starte med at gå, og når I begge er komfortable med det, kan I begynde at løbe.

Der findes mange forskellige måder at løbe sammen på. Den mest anvendte teknik er med en elastik imellem hinanden. Det vigtige er, at I har plads til at bevæge jer naturligt, samtidig med at I løber tæt nok til at kunne foretage hurtige retningsskift. Hvis den synshandicappede ser nok til det – og føler sig komfortabel ved det – kan I løbe side om side uden elastik. Det anbefales, at I forsøger at holde den samme afstand imellem jer på hele turen, så I hele tiden ved, hvor I har hinanden. Uanset hvilken teknik I benytter jer af, er de verbale instrukser altafgørende for, at begge parter får en god løbetur.

Når du som løbeguide skal kommunikere under selve løbeturen, er det vigtigt at gøre dette kort og præcist. Eksempler på korte beskeder er: ”Kant op”, ”skarpt sving til venstre”, ”blødt sving til højre”, ”ujævnt underlag”, ”smal passage” eller ”ned i fart”. Det er vigtigt at ingen af jer er i tvivl om, hvad de enkelte beskeder betyder. Ofte giver det dog sig selv, ligesom I hurtigt finder ud af, hvad der fungerer for jer.

Bonus råd - kast dig ud i det, og nyd turen!

Det er helt naturligt, at man kan være i tvivl om, om man gør noget forkert som guide, eller om man kan føle sig tryg, hvis man som blind gerne vil i gang med at motionere. Når I løber med hinanden skal det være motiverende og inspirerende for begge parter, og alle kan deltage uanset evner.

Om eksperten

Kamilla har adskillige halvmaratons og motionsløb på cv'et. Hun er stærkt svagsynet, men det holder hende ikke fra at udfordre sig selv med sport og motion. Udover at være en erfaren løber, har Kamilla spillet på landsholdet i goalball i 14 år.

Har du spørgsmål?

Du kan finde svar på en lang række spørgsmål i vores FAQ

Har du yderligere spørgsmål er du velkommen til at sende en mail til hello@moveunited.dk